Szukaj
  • Marta Szwed

Koniczynka na szczęście

Niedawno zaczęła zakwitać. Pospolita, mało kto zwraca w ogóle na nią uwagę, no chyba, że szuka czterolistnego szczęścia – koniczyna łąkowa. Choć przez większość uważana za chwast, jest uprawiana w Polsce od bardzo dawna jako wartościowa roślina pastewna, ale nadal mało znana ze swoich leczniczych i kosmetycznych zastosowań.


Przetworu z koniczyny działają moczopędnie i wykrztuśnie, zmniejszają stan zapalny oskrzeli. Wyciągi wodne pobudzają czynność wątroby i pęcherzyka żółciowego, regulują czynności przewodu pokarmowego, poprawiają apetyt i ułatwiają wypróżnienia. Zewnętrznie działają przeciwświądowo, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. W medycynie ludowej koniczyna była powszechnie stosowana w powyższych problemach w postaci naparów i nalewek do picia.

Zewnętrznie, odwar z kwiatów koniczyny można stosować do płukania przy zapaleniach jamy ustnej i gardła. W postaci okładów i kąpieli koniczyna sprawdzi się przy łagodnych oparzeniach I i II stopnia, a także przy trudno gojących się ranach i ropniach.

W kosmetyce wykorzystuje się wyciągi z koniczyny, które dzięki wysokiej zawartości izoflawonów, posiadają właściwości ochronne przed UV oraz są naturalnymi substancjami pobudzającymi funkcje fibroblastów. Izoflawony (genisteina i daidzeina) zawarte w koniczynie są fitoestrogenami – roślinnymi odpowiednikami naszego naturalnego estrogenu. Posiadają aktywność estrogenową, przeciwzapalną i antyoksydacyjną. Wpływają na skórę w sposób zbliżony do naturalnych estrogenów, których ilość z wiekiem zmniejsza się. Stymulują fibroblasty do biosyntezy kolagenu i kwasu hialuronowego. Kosmetyki ze skoncentrowanymi wyciągami z koniczyny łąkowej dedykowane są skórze dojrzałej, szczególnie w okresie menopauzy.


Kąpiel kojąca

Zmieszać 100 g ziela koniczyny, 50 g lipy i 50 g krwawnika. Zalać 3l ciepłej wody i powoli podgrzewać aż do zagotowania. Odstawić na 5 minut. Przecedzić do wanny, a resztę ziół umieścić w woreczku lnianym i i także włożyć do wanny wypełnionej ciepłą wodą. Czas kąpieli: 10-15 minut. Stosować 1-2 razy w tygodniu w przypadku świądu skóry, wyprysku, trądziku, stanach zapalnych, bliznach pooperacyjnych, obrzękach po kontuzjach, stłuczeniach mięśni oraz dla uodpornienia skóry.  

Taką mieszankę można stosować także miejscowo w postaci płukanek czy okładów. Sprawdzi się w problemach z łupieżem, łojotoku i przy nadmiernym wypadaniu włosów.

Źródła:

Pol J Cosmetol 20018, 21 (1): 25-32; Surowce i substancje pochodzenia naturalnego stosowane w fotoprotekcji 25 Surowce i substancje pochodzenia naturalnego stosowane w fotoprotekcji; Agata Kryczyk, Joanna Piotrowska, Włodzimierz Opoka, Bożena Muszyńska

Rośliny lecznicze, A. Ożarowski, W. Jaroniewski

Nowoczesna Kosmetologia 2, M. Molski

122 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

REGULAMIN KONKURSU POD NAZWĄ ”SUPERMOCE” §1 Postanowienia Ogólne 1. Organizatorem Konkursu jest Dobrze być. Marta Szwed (firma) z siedzibą ul. Frascati 4/2a, 00-483 Warszawa (adres) identyfikującą się